IJken en Herijken, waarom en hoe vaak?

Gepubliceerd op 04-11-2017 om 15:20

In Nederland is de eigenaar zelf verplicht om het weegsysteem in orde te hebben en te houden.


In de volksmond spreken we van een geijkt weegsysteem, als zo een systeem getoetst en goedgekeurd is voor handelsdoeleinden (afrekenen op basis van gewicht). Ook als je niet afrekent op basis van gewicht kun je toch voor een geijkt weegsysteem kiezen, om er zeker van te zijn dat je een betrouwbaar weegsysteem koopt.

In Europa is er één richtlijn voor het ijken van nieuwe weegsystemen, maar zodra de weegsystemen in gebruik genomen zijn, heeft ieder Europees land zo zijn eigen regels om te controleren of de weegsystemen nog steeds aan de eisen voldoen.


In Nederland ben je zelf verantwoordelijk voor het goed functioneren van je weegsysteem, daarom wordt vaak in een ISO-norm opgenomen dat de weegsystemen (2) jaarlijks gekalibreerd dienen te worden. Enkel  na een grote reparatie is het verplicht om het weegsysteem te herijken.


De wetgeving in België schrijft voor dat een weegsysteem wel verplicht moet worden herijkt.

Voor automaten geld een herijk-termijn van 2 jaar, en voor niet-automaten geld een herijk-termijn van 4 jaar. De wetgeving in Duitsland kent ook een verplichte herijk. Zo dienen alle automaten eens in de 2 jaar herijkt te worden. Voor niet-automaten onder 3000Kg geld een termijn van 2 jaar en boven 3000Kg geld een termijn van 3 jaar. 


Bent u een weegsysteem eigenaar en vraagt u zich af "hoe krijg ik mijn weegsysteem gecontroleerd óf herijkt en waar moet ik aan voldoen?”.

Welvaarts weegsystemen staat voor u klaar met deskundig advies en alle faciliteiten om een kalibratie of herijking uit te voeren. Dit kan zowel plaats vinden bij Welvaarts in Den Bosch als bij u op locatie. Indien gewenst geven wij u bijtijds een seintje wanneer uw weegsysteem aan controle toe is. U geeft aan of u het weegsysteem jaarlijks, 2-jaarlijks of anders gecontroleerd wenst te hebben. Wij doen de rest en verzorgen de benodigde certificaten. Tevens kijken wij naar de staat van uw weegsysteem en adviseren u over onderhoud.


Wilt u meer weten?

Neem gerust contact op met ons advies & verkoop team.

Dit kan telefonisch op 073 6 927 927 of via de mail sales@welvaarts.com